Borsada Hangi Hisseler Alınır?

Özet

Borsada işlem yaparken çok dikkatli davranılması gerekiyor. En önemli dikkat edeceğimiz unsur alırken kazanmaktır. Normal yaşantımızda nasıl ki her şeyin bir fiyatı varsa ekonomik bir değeri varsa ve bu değerler üç aşağı beş yukarı belliyse borsada da bu durum geçerlidir. Hisse senedi alırken ucuz mu pahalı mı olduğunu anlayabilmek için kesinlikle finansal okur yazarlık bilgisi gerekmektedir. Finansal okur yazarlığı olan birisi borsada işlem gören şirketlerinin hisse fiyatlarının ucuz mu pahalı mı olduğunu yapacağı bir kaç matematiksel hesaplamadan sonra anlayacaktır. Öncelikle her şirketin bir sektörel ortalaması vardır.

Borsada Hangi Hisseler Alınmalı?

Borsada çeşitli sektörlerde iş yapan şirketler vardır. Örnek vermek gerekirse havacılık sektörü, turizm sektörü, bankacılık sektörü, tekstil sektörü savunma sanayi sektörü, sanayi sektörü, madencilik sektörü, enerji sektörü gibi. Sektörel ortalamayı hesaplamayı öğrenmek gerekiyor 2 hisseyi birbiri ile kıyaslarken bakılması gereke ilk durum ikisi de aynı sektörde mi ona bakılmalı ve kesinlikle mesela havacılık sektörü ile tekstil sektöründe yer alan hisseler birbiri ile kıyaslanmamalı hayatta her şeyin bir kuralı olduğu gibi milyarlarca paranın döndüğü borsasında kendi içinde belli başlı kuralları vardır matematiği sağlan olan herkes borsadaki uzman borsacıların uyguladığı kuralları uygulayarak para kazanabilir hatta borsa mantığını çözebilen, borsanın işleyişini çözebilen kişiler de borsadan zengin olabilir.

Borsada hangi hisseler alınmalı sorusuna vereceğiniz en kısa cevap tabi ki de ucuz olan hisseler alınmalı ucuz derken a hissesinin fiyatı aynı sektörde olmasına rağmen 20 TL b hissesi ise 200 TL a hissesi 20 TL olduğu İçin b hissesinden ucuz diyemeyiz bunun belirli ölçekleri var. A hissesinin sermayesi ne kadar mesela? Senelik karı, büyüme oranları, öz sermayesi ne kadar bunlar çok önemli a hissesinin farzedelim sermayesi 350 milyon b hissesinin sermayesi 20 milyon karları da yıllık 120 milyon TL ikisininde öz sermayeleri aynı bile olsa 1 adet b hissesi 200 tl olmasına rağmen bu durumda fiyatı 20 TL olan a hissesinden daha ucuzdur. Yani fiyatı daha düşük olduğu İçin hisse ucuz sayılmaz.

Hiç bir şekilde bu sitede alım-satım tavsiyesi vermemekle birlikte biz Türk insanına, yatırımcısına bildiklerimiz nezdinde borsayı öğretmeyi amaçlayan belirli tecrübelere sahip ve senelerdir de borsada yatırım yapanlar olarak bilgilendirici makaleler hazırlamak tek amacımız. Biz burada hazır balık vermiyoruz balığı sizin nasıl tutabileceğinizi anlatmaya, öğretmeye çalışıyoruz. Aşağıda borsada hangi hisse alınmalı sorusuna cevap vermeye çalıştık. Umarım faydalı olur.

Hisseler Sektörel Olarak Nasıl Kıyaslanır?

Sektör ortalamasının f/k  pd/dd olarak altında yer alan şirket hisseleri bunu örneklendirmek ve daha da açmak gerekirse mesela turizm sektöründen bir hisse alacaksınız bu alanda payları borsada işlem gören bütün hisseleri bir a4 kağıdına alt alta liste yapın ve hisselerin aşlarını yazın sonra hisselerin değerlerini yazın f/k, pd/dd gibi daha sonra kaç şirket hissesi var örnek veriyorum 7 adet hisse var burada bu hisseler de;

Escar

Lider

Tureks

Pltur

Gürsel

Gezinomi

Ayces

Örneklendirme

Bu hisselerin fk ve pd/dd oranlarını karşılarına bakıp yazın hepsini toplayıp 7 ye bölün sektör ortalamasını hem fk cinsinden hem pd/dd cinsinden yazıp toplayıp böldükten sonra ortaya çıkan sonuç örnek veriyorum fk ortalamaları 8.5 pd/dd ise 5.5 çıktı burada yine örnek veriyorum pltur ortalaması 2.2 diğerleri ise 4 ve üzerinde seyrediyor işte burada turizm sektöründe en ucuz hisse pltur diyebiliriz. Sadece bu bilgilere dayanılarak bile hangi hisse ucuz sorusuna küçük bir cevap bulabilirsiniz. Bu sektör kıyaslaması bu işin sadece birinci ayağı ama en basit yöntemidir.

Bu hesaplamaları 2023 Haziran ayında turizm hisselerini kıyaslayarak gürsel turizm hissesini 18 TL den portföyüme eklemiştim.Fiyatı 5 kat 90 TL olunca yaklaşık 8 ay sonra turizm sektöründe bir kıyaslama daha yaptım ve en ucuzu olarak pltur çıktı Gürsel hissesini satarak pltur hissesini aldım bunlar sektörel kıyaslamaları anlayabilmeniz için anlatıyorum sakın şunu unutmayın bütün her şeyi doğru bir şekilde uygulasanız bile eğer kişiliğiniz, karakter yapınızda sabır yoksa, en ufak bir düşüşte panik yapıyorsanız inanın yine borsadan para kazanamazsınız. Bu işin en zorlu yolu sabırdır sabreden ama doğru hissede sabreden kazanır. Finansal hesaplamaları çok güzel okuyabilen şirketlerin geçmiş 5 yılındaki büyüme oranlarını sektörün pazar yapısına bakarak gelecek 5 yıldaki karlarını güzel anlamlandıranlar ve gerçekten sabırlı olanlar ise borsada inanın çok büyük paralar kazanır ve zengin olur.

Önemli Uyarı

Borsaya oyun mantığıyla asla bakmayın borsa altın, döviz, tahvil, gayrimenkul, vadeli hesap gibi bir yatırım aracıdır borsaya yatırım aracı olarak bakıp yatırım planlarınızı orta ve uzun vade belirli kriterlere göre yaparsanız matematiğiniz sağlam, sabırlı bir karakteriniz varsa hiç kuşkunuz olmasın borsadan çok para kazanabilirsiniz. Borsada bulunan endeksler hisselere yön verir. Dünya piyasalarını takip edin ekonomi üzerine haberleri kaçırmayın ülkemizin dış politikaları ve dünyanın içinde bulunduğu durum dünya borsalarını olduğu gibi Türkiye borsalarını da etkilemektedir. Savaşlar, pandemi, seçimler, doğal afetler gibi durumlar borsaları direkt olarak etkiler. Piyasayı iyi okumak gerçekten çok çok önemli.

Dünya ile ülkemizi kıyasladığımızda hem yatırımcı sayısı hem de borsa bilinci olarak Türkiye’mizin insanları maalesef çok bilinçsizce ve borsayı kumar gibi oynayarak paralarını heba ediyor. Borsa mantığını hiç bilmeden anlamadan telegram, x, facebook gibi sosyal medya aracılığı ile bir yerlerden reklam yoluyla fiyatı şirilmiş hisselere insanlarımızı yönlendirerek deyim yerinde ise adeta insanımız soyulmaktadır. Borsayı öğrenmeye çalışıp her insanımızın kendi yatırım portföyünü oluşturmasına katkı sağlamak inanın tek hedefimiz. Bir galerici herhangi bir model arabanın piyasasını nasıl bilebiliyorsa işi bilen bir borsa yatırımcısı da alacağı hissenin ucuz mu pahalı mı olacağını kısa bir araştırmadan sonra kendisi bilir.

Bir kaç basit soru ile devam edelim;

Borsada şirketin sermayesi nedir mesela ?

Öz kaynak nedir?

Pd/dd nedir?

F/K nedir?

İlk önceliğiniz bunları öğrenmek olsun ve borsaya gerçekten yeni girmeyi düşünüyorsanız Eğer 20 bin TL paranız varsa en azından borsa mantığını çözebilene kadar en azından temel bilgileri öğrenene kadar 3-4 bin TL ile işlem yapın öğrendikten sonra asıl paranızla girerseniz sizin için daha sağlıklı olur.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top