Türkiye’de borsa da işlem yapan insanlarımızın bir çoğu maalesef bilinçsizce işlem yapıyor. Özellikle son bir kaç sene de borsa İstanbul’da yatırımcı rekoru kırıldı. Borsa hesap açılışları hızlandı. Borsaya yeni başlayanların bir çoğu ise borsa hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Her ne kadar biz borsaya iki cümlemizden birisi “borsa oyun yeri değil yatırım yeridir. Uzun vade yatırım yapın” diye yazsak ta insanlarımız son dönemlerde borsa da öyle işlemler yapıyorlar ki adeta kumar oynar gibi. Hiç bir şey bilmeden de yapılan bu işlemler büyük maddi kayıplara yol açabilmektedir. Devamında ise psikolojik sorunlar.
Borsa da, aynı bir markette satılan ürünler gibi her hissenin bir bedeli ve ederi vardır. Ederinden fazla paraya aldığınız hisselerden zarar edebileceğiniz gibi. Henüz ederine gelmemiş hisselerden satın aldığınız da ise kar edebilirsiniz. Bu tamamen sizin elinizdedir. Çünkü hisse seçimini siz kendiniz yapıyorsunuz. Bu hisseleri cımbızla diğerlerinden ayırmak bir kaç metodla mümkündür.
Bu Metodlar;
1)- Sektörel karşılaştırma: Borsa da işlem gören bütün hisselerin bir sektörü var. Bu sektörlerde ise birden fazla hisse senetleri yer alabilmektedir. Aynı sektörden olan hisseleri kıya yöntemiyle hisse o anki fiyatı ile sektör ortalamasının üzerinde mi, aşağısında mı anlaşılabilir.
2-) Borsa terimlerini iyi bilip iyi analiz etmek gerekiyor: Hisseler araştırılırken pd/dd, f/k, karlılık öz kaynak değerlemesi ve son 12 aydaki fiyat hareketleri iyi araştırılmalı. Yukarıdaki değerler sektör ortalamasının altında mı üstünde mi iyi analiz edilmeli.
3-) Finansal tablo İncelemesi: Hisseler borsada her 3 ayda bir finansal tablo ve faaliyet raporları paylaşmaktadır. Bu raporları iyi incelemek gerekiyor. Sadece son döneme değil yılın geneline ve son 3-4 yıl şirketin finansalları incelenerek şirketin karlılık oranı ve büyüme oranları tahmin edilebilir.
4-) Hisseyi alırken kazanmak: Hisse senetleri gün için -10 ile +10 marjlarından işlem görürler. Satın almak için acele karar alınmamalı doğru hisseyi yanlış zamanda alırsanız uzun bir müddet yatırım hesabınız da zarar görebilirsiniz. Bu gibi durumlara düşmemek için hissenin teknik analizini iyi yaparak destek-direnç noktaları iyi analiz edilerek alım bölgesinde hisseyi satın alırsanız daha akıllı bir yatırım yapmış olursunuz.
5-) Borsa matematiktir: Borsa da işler uzun vade yatırımında matematikle yürüyor. Şirketler kar ettikçe hisse fiyatlarının da yukarı yönlü hareket ettiğini görebilirsiniz. İlk okul matematiği bile borsa için yeterlidir. Borsa da hisse alırken hesabınızı kitabınızı iyi yapmalısınız.
Sektörüne göre ve piyasaya göre ucuz kalmış hisseleri bulmak için sizlere şöyle bir örnek verebilirim olaya bakış açınızın daha da netleşmesi için. Bir galerici herhangi bir marka ve model de arabanın sağını solunu inceler ve o arabanın piyasasını aklında üç aşağı beş yukarı tahmin edebilir. Siz de borsayı iyi öğrenerek emin olun borsa da işlem gören hisse senetlerine şöyle bir baktığınızda hangisi kime göre neden ucuz anlayabilirsiniz.
Dip Not:
Web sitemiz bilgilendirmek ve borsa da bilgili, akıllı yatırımcıların oluşmasına katkı vermek aracıyla kurulmuştur. Her makalemizde sizlere yatırım tavsiyesi vermeden bilgiler sunmaya çalışıyoruz. Borsa da her ne kadar borsa mantığındaki işleyişini çözseniz de sabrınız yoksa inanın yine para kazanamazsınız. Borsaya oyun gözüyle değil de yatırım gözüyle uzun vade değer yatırımcısı olursanız emin olun sizde çok para kazanmaya başlayacaksınız.